Vintersjekk på traktor

In Aktuelt, Verksted by dagenborg

Vinteren er rett rundt hjørnet. Og det er alltid en god ide å ta en siste kontroll på traktor og maskiner som skal ut i snørydding .

(Dette publisere vi første gang i 2012 – men gyldigheten er nok ikke gått ut på dato)

1.Skift dieselfilter før vinter kulda setter inn. Spesielt nye traktorer er følsomme for kondens og urenheter, pga det elektroniske innsprøytningssystemene.

2.Sjekk vannivået, kontroll av væskenivå på batteriet. Kontroll av ladespenning: Fordi traktor bruker mye strøm på vinteren, er det viktig å kontrollere at batteriet er i godt hold. Ladespenning må være minst 13 volt. Bruk gjerne en elektronisk lader.

3.Drener filter og tank: Hvis du har en mistanke om at det finnes kondens i drivstoffsystemet på traktoren. Drener både dieselfilter og tank. Det kan være en god investering å montere et forfilter med treneringsplugg ved kjøp av ny traktor.

4.Stram viftereima. Du skal kunne trykke den inn 1-2 cm med fingrene. Dynamoen må levere nok strøm, spesielt på vinteren når ofte varmeapparatet går for fult.

5.Plages du med dugg på vinduene, som gir mye arbeid med å skrape av is? Rent friskluft filter gir mindre dugg. Bør også rengjøre vindusflatene.

6.Frostvæske bør skiftes annet hvert år. Hvis væska her et høyere frysepunkt enn temperatur ute vil frysevæsken bli tyktflytende. Slik dårlig sirkulasjon kan gi en for høy temperatur på motor, som i verste fall kan ødelegge den.

7.Sett inn gummilistene med silikon og spray låsespray i låsen. Så slipper du fast fryste dører. Bruk gjerne en tynn spray som ikke kleber så mye.

8.Smøring av wire. For å unngå at wirene som brukes for å betjene lasteren går tregt når det blir kaldt, er det viktig at disse smøres. Bruk et slangestykke, som kobles mellom wire og kompressor. Tre slangen på wiren, fest med slangeklemme. Og sprøyt inn tyntflytende olje, for eksempel CRC. Koble deretter til kompressorslangen. På denne måten blåses en blanding av luft og olje gjennom strømpen.

9.Olje på akslinger bør vurderes at det byttet litt oftere da det er mye belastning under vinter drift.. særlig på hjullastere med u-plog, men også traktor med mye last på i front laster.

Lykke til med snøryddingen i vinter!